Ministrul Educației, prima reacție după decizia în cazul Kovesi: ”La universitățile cu ZERO toleranță, s-ar fi refăcut lucrarea”

Ministrul Educației, prima reacție după decizia în cazul Kovesi: ''La universitățile cu ZERO toleranță, s-ar fi refăcut lucrarea''
Publicat: 09/12/2016, 08:47

”Dacă mă întrebați ca profesor, nu ca ministru, ce se întâmplă, ce aș recomanda într-o astfel de situație, desigur – titlul a fost obținut în 2011, la Universitatea de Vest… Într-o astfel de situație, la universitățile care au toleranță zero față de copiat, recomandarea care se face este să se refacă acea parte a tezei care nu a fost alcătuită corect și nu s-ar fi ajuns la nivelul de susținere a tezei la doctorat și nu s-ar fi ajuns la nivelul în care se și acordă titlul”, a opinat ministrul Educației, Mircea Dumitru.

El a precizat că, în prezent, teza a fost deja susținută, iar titlul a fost acordat de către minister.

”Dacă vor exista contestații care vin împotriva acestei decizii (a CNADTCU – n.r.), ministerul le va lua în considerare și cu siguranță CNADTCU le va discuta”, mai spus Mircea Dumitru.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis să propună ministrului Educației menținerea titlului de doctor în cazul Codruței Kovesi, precizând că s-a constatat că în proporție de 4% există fraze plagiate, fiind vorba de generalități.

„Comisia de lucru a constat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform limbajului academic. Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat. Pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci, se constată o culpă în construcția demonstrației tezei însă circumstanțele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancțiunea. Proporția reținută afectează o mică parte a tezei. Este vorba de fraze care nu conțin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalități. Calitativ, nu permite de a constata lipsa de aport științific al tezei. În opinia comisiei de lucru retragerea titlului de doctor este o sancțiune excesivă. Comisia de lucru a propus să nu retragă titlul de doctor. Consiliul General al CNATDCU a decis să transmită propunerea de a se menține titlul de doctor. În teză nu e vorba de partea de contribuție originală care să fie plagiată de undeva. Sunt chestiuni de mică importanță sau intrate deja în limbajul de drept comun. Primii doi membri au analizat și o altă teză, teza domnului Ponta. Sunt chestiuni diferite. Într-o parte s-a reținut că sunt preluări masive fără citare pe când aici sunt chestiuni de notorietate, cărora toată lumea așa le spune”, a explicat Mircea Adrian Bob, președintele Comisiei de Științe Juridice din cadrul CNATDCU.

Decizia a fost luată de 36 de membri ai Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Sesizarea privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, numită „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, a fost făcută la data de 13 octombrie, raportul fiind realizat de o comisie de specialitate, formată din trei experți în domeniu. Cei trei specialiști sunt Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universității „Robert Schumann” din Strasbourg , prof.. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universității din Rennes 1 și prof. univ. dr. Radu Chiriță, de la Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Mircea Adrian Bob a precizat că „a fost dificiul de compus această comisie pentru că abia în 30 octombrie am reușit să ajungem la trei membri.”

Sebastian Ghiță a depus la Parchetul General un autodenunț în care susține că a participat, alături de alți demnitari ai statului român, la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. În urma autodenunțului, a fost deschis un dosar de instigare la fals intelectual. În replică, procurorul șef DNA a precizat că nu a plagiat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
A murit marele CÂNTĂREŢ al României. Cea mai neagră zi: Dumnezeu sa te ierte, om...
Prințul William, imagini răvășitoare. Dar Kate lipsește
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×